Granada Semana Santa, religieus kleurencircus?

Semana Santa Granada.



Aangekomen in Granada moesten we even iets drinken. We belanden in het Albacin op een terrasje vol getatoeëerde mannen en vrouwen met grote pitbulls. Binnen bestelde ik de drankjes even later kwam de juffrouw ze brengen en Sjaklien vroeg of ze het programma of de routes van de processies wist. Ze lachte en zei ik ben niet religieus, ik zou het niet weten. Even later komt er een jongeman met een kaal hoofd en een grote oorbel en tattoos  bij ons staan en zegt dat hij wel weet waar de processies langs gaan. In snel Spaans begint hij te vertellen, ook hij is niet religieus maar de processie van vandaag is de mooiste van het jaar. De processie van de gitanos begint tegen 18.00 uur en eindigt bovenin het Albacin vannacht tussen 4 en 6 uur. De mensen die de troon dragen en de processie begeleiden zijn dan bekaf. Er zijn heel veel kaarsen en geregeld zullen de mannen die de troon dragen Jezus aan het kruis of het Mariabeeld laten dansen. Wij en de jonge mensen op het terras  kijken lachend toe hoe hij spontaan de  schommelende loop van de dragers voordoet en hoe de dragers heen en weer lopen om de troon een dansende beweging te laten maken. We kunnen het beste tot een uur of 5 vannacht blijven want dan is het het mooist. Overal branden dan kaarsen en de mensen zijn in feeststemming.
Lachend zeggen we hem dat dit ons niet gaat lukken. Tja dan mis je het mooiste zegt hij en wenst ons een fijne avond, een fijn paasfeest en dan gaat hij het café weer in.


Even later duiken we drukte van het Albacin in. Het is hier net een Marokkaanse kashba, één en al kleur, erg mooie theehuizen en Arabische restaurants en een gevarieerd publiek. Heel veel kunstenaars, hippies, toeristen en ook heel veel Granadinos. Tussen al dat publiek door walmt geregeld een behoorlijke hasjlucht.
Omdat wij niet altijd even goed georganiseerd zijn hebben we het programma thuis laten liggen. We vragen aan één van de overal aanwezige politie agenten of hij weet waar de processie van de gitanos inmiddels zou kunnen zijn. Hij wijst ons de weg naar een verkeerde kerk waar ook een processie gaat beginnen. Er zijn er vanavond vannacht vijf! We blijven een tijdje kijken en we horen dat de gitanos bij de kathedraal zijn. We verlaten het pleintje en even later komen we bij de kathedraal en zien nog net  over de hoofden van de mensen Maria op haar troon  de kathedraal binnen schuiven. Een man naast ons verteld dat de processie even later aan de achterkant van de kathedraal weer naar buiten komt. We lopen naar de Gran Via en zien de eerste paarse puntmutsen. Even later vormt zich een grote stoet met veel mannen en vrouwen in de typische gewaden met de grote puntmutsen. De tronen komen uit de kathedraal en de stoet zet zich in beweging. Iedere paar minuten gaat het belletje en moet er gestopt worden om de dragers even te laten rusten. De tronen kunnen zo een paar duizend kilo wegen. We kunnen hier niet tellen hoeveel mannen er onder de troon lopen. Ze zijn volledig afgedekt, soms zie je een paar schoenen of zelfs blote voeten.  Ik schat dat er ongeveer 80 tot 100 man onder lopen. Er lopen twee mannen in zwart kostuum voor de tronen en zij vertellen de dragers wat te doen. Een stapje voorwaarts , twee op zij, voorwaarts, voorwaarts en straks komt de bocht. De mannen onder de tronen zien niets. Zij dragen en luisteren en overdenken intussen misschien hun zonden. Zij lopen met  hun troon en vijf andere processies door de hele stad, de gitanos misschien wel negen uur achter elkaar.
Door het centrum en daarna door de nauwe straatjes van het Albacin waar ze erg goed zullen moeten luisteren naar de man die voor de troon loopt. Als het belletje gaat wordt er weer gestopt. Na een paar minuten gaat er weer een belletje en de troon met Jezus of Maria wordt weer opgetild. Soms gaat het in twee keer en iedere keer als het weer is gelukt wordt er geapplaudisseerd door het publiek.



De man die vertelt hoe er gelopen moet worden.
Het hele centrum van Granada is afgesloten voor alle verkeer. We hebben geluk want het is prachtig weer, een zwoele lenteavond, om 22.00 uur is het nog 24 graden. We volgen de processie een tijdje en ik maak veel foto's. Voorop lopen de mannen in de paars rode met gouden gewaden en de grote rode puntmutsen. Daarna komen de vrouwen en kinderen in mooie zwarte kleding, de vrouwen dragen vaak prachtige mantras , een soort sjaal met kap die op het hoofd wordt vastgezet met vaak dure sieraden. De kleding is sober zwart maar heeft ook uitbundig geborduurde zwarte versiering . Er heerst een ontspannen sfeer, er wordt gewoon met elkaar gesproken, bekenden in het publiek zwaaien en kinderen kletsen vrolijk met elkaar. Daartussen loopt de elite? Keurig uitziende mannen en vrouwen , vaak met prachtige kleding en veel  medailles en indrukwekkende religieuze attributen.
Voor de kinderen die niet meelopen is het een  sport om een soort bal te maken van het kaarsvet dat van de kaarsen druipt die door de vrouwen in het zwart worden meegedragen. Na ieder dag  wordt er onderling vergeleken wie de grootste kaarsvetbal heeft. Misschien is er na zes dagen wel een serieuze winnaar.
De stoet komt door de Gran Via  op de Plaza nueva. Overal staan grote blauwe handkarren die trommels, trompetjes en snoep verkopen. Grote contrasten tussen de processie en de handkarren en dan loopt  er achter bijna iedere processie een man die ballonnen verkoopt. De figuren van Disney  overzien vanuit de lucht het geheel en lachen om dit alles.






We belanden in een café dat even later stampvol zit en staat. De paasweek is gewoon een feestweek, iedereen ziet er mooi uit. Je koopt voor Pasen nieuwe kleren, want je laat je zien en je wordt gezien. Het is een geweldige atmosfeer daar in Granada. De gratis tapas bij de drankjes zijn heerlijk en er wordt uitbundig gegeten, gedronken en gelachen. We staan nu in de straat waar een enorme rij tribunes is opgesteld en alle processies komen hier langs. Langs de tribunes zij hoge schuttingen gebouwd waardoor het lijkt dat je in een soort gang staat. Wij zitten buiten op hoge barkrukken en vandaar is het een vreemd gezicht om Jezus met het kruis en Maria in tranen tussen de kaarsen boven de schutting voorbij te zien schuiven. Hier kijkt het publiek toe maar er wordt niet geapplaudisseerd als de troon na een pauze weer omhoog wordt getild. Voor de tribunes moet je betalen en dan hoef je zeker niet te klappen.
Het is inmiddels een enorme drukte geworden in de straten van Granada. We gaan nog ergens koffie drinken en een gebakje halen. We belanden in een prachtig modern koffie- en ijshuis waar de vredesduifjes in een lamp zijn verwerkt.  De juffrouw aan de bar verontschuldigd zich voor de plastic bekers en het plastic bestek dat verchroomd lijkt. Ze vindt het niet kunnen maar de baas wil tijdens de paasweek niet dat er afgewassen wordt. We zeggen dat we het niet zo erg vinden en vinden het leuk dat het meisje achter de bar zich ergert aan het gedrag van haar baas in deze luxe koffiezaak.














We gaan weer richting auto, komen langs de kathedraal en daar begint om 12 uur ´s nachts weer een nieuwe processie. Deze keer mannen en vrouwen in het paars. Toch maar weer kijken.We hebben het idee dat er veel vrouwen onder de gewaden zitten maar omdat je alleen de ogen en handen kunt zien is dit moeilijk in te schatten. Een tijdje later lopen we door het Albacin naar de parkeergarage. Het is nog een drukte van belang, alle winkeltjes zijn nog open en we zien nog een mooie graffiti schildering. Om 1 uur ´s nachts stappen we in de auto en rijden weer terug naar Fuentes de Cesna.

Het was een mooie avond, ik weet zelf niet goed wat dit hele in mijn ogen circus, met religie van doen heeft maar Spanje geniet ervan en ik heb weer mooie foto's.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mijn eerste blog vanuit Andalusie

Het stuwmeer van Iznájar

Een lekkend dak in Andalusië,