Jaén, stad midden in de olijfgaarden

Jaén is de hoofdstad van de provincie Jaén, een van de acht provincies van Andalusie. De stad ligt tegen een berg aangeplakt en bovenop de berg staat het Kasteel van Santa Catalina, ooit een Arabische vesting, het stadsbeeld van Jaén. Het kasteel is nu een staatshotel, De Parador van Jaén met een geweldig uitzicht over de Sierras richting Madrid en op de Sierra Nevada. In het centrum van de stad ligt o.a. de kathedraal van Jaén. Een indrukwekkende kerk, vol goud, prachtige beelden en praalzucht, mij zijn vooral de huilende engeltjes en de bewaker(?) met zijn computer in een nis van de kerk, bij gebleven. Misschien zegt dat meer over mijn gedachten over de katholieke kerk dan over de kathedraal. Het Oficina de Turismo heeft een wandelroute door de stad uitgegeven die u beslist moet wandelen als u deze mooie compacte stad bezoekt. Er zijn namelijk erg veel interessante gebouwen uit het verleden verstopt in deze stad. We ontdekten tijdens onze wandeling door Jaén ook nog deze muurschildering met pakkende tekst, gemaakt door twee vrouwelijke kunstenaars? Mooi toch zo tussen die huilende engeltjes uit de kathedraal…




De provincie Jaén is de grootste producent van olijfolie in Spanje maar provincie en stad hebben nu ook andere ambities. Sinds drie jaar wordt er een kunstbeurs gepresenteerd in het Recinto Provincial de Ferias y Congresos. Twee keer hebben Sjaklien en ik de beurs bezocht en we hebben daar zelfs onze eerste kunstenaar uit Andalusie gevonden. Helí García in Granada geboren en daar volgde hij ook zijn studie aan de Academia de Belles Artes. Zijn werk hangt bij ons in het vakantiehuis en is uitgebreid op de galeriewebsite te zien.
http://heligarcia.es/
Wij hebben al verschillende keren Jaén bezocht. Ieder keer zijn wij er met een goed gevoel vandaan gekomen. Wij hebben inmiddels daar ook een nieuwe kunstenaar ontdekt, van Nederlandse afkomst nog wel, Luc Huijbrechts, van hem is de volgende expositie in galerie Katuin. Jaén ligt ongeveer 100 km van casa con guiño en omdat wij om 17.00 uur naar de cocktailparty van de 3e Art Jaén gaan wilde ik even iets over Jaén schrijven. Morgen zal ik een verslag geven over de kunstbeurs en de cocktailparty.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mijn eerste blog vanuit Andalusie

Het stuwmeer van Iznájar

Een lekkend dak in Andalusië,