ART JAÉN 2009


Later dan gepland zijn we donderdagmiddag weggereden bij ons huis met de knipoog. We willen leven zonder de hectiek en tijdsdruk van Nederland dus accepteren wij dat bijna niets loopt zoals we gepland hebben. Tot Priego de Cordoba hebben we nog met daglicht gereden daarna werd het snel donker. De weg naar Jaén is niet goed aangegeven maar ik dacht, doordat ik de weg kende, er zonder problemen naar toe te rijden. Onderweg werd onze blik echter steeds getrokken door een fel verlicht kasteel boven op een berg. Eerst dachten we dat dit het kasteel van Alcalá la Real was maar het bleek het kasteel van Alcaudete te zijn. Iedere keer dook het kasteel uit het donker tussen de bergen door op. Hierdoor misten we de afslag naar Jaén. Op een gegeven moment heb ik de auto gedraaid en zijn we weer teruggereden richting Alcaudete. Het kasteel doemde weer op maar nu zagen we gelukkig het bordje Jaén. Drie kwartier later reden we op de rondweg van Jaén en na enig zoeken vonden we Recinto de Ferias y Congresos. Binnengekomen werden we verwelkomd door een ruim opgezette kunstbeurs met interessante kunst. Het leek of de artistiek directeur Omar Pascal Castillo erin geslaagd was om de beurs naar een hoger niveau te tillen. Al bij de tweede galerie zagen we een schilderij dat we zo zouden willen kopen. De naam van de kunstenaar was niet vermeld en de prijs was ook niet te vinden. Dit kwam overigens goed uit want geld voor een kunstaankoop ontbreekt ons op dit moment.


Er deden 19 galeries mee uit Spanje, Portugal, Italië en Mexico. De eerste indruk was goed maar nadat we alles hadden bekeken moesten wij toegeven dat het een mooie kunstbeurs was maar dat het lef en het experiment helaas ontbrak. Dit was wel door de organisatie beloofd. Maar wij denken dat de wereldwijde crisis en daardoor de moeilijke tijden voor de Beeldende Kunsten in de wereld en vooral in Spanje een grote rol spelen, waardoor galeries en zelfs kunstenaars er schijnbaar voor kiezen om meer voor zeker te gaan.

Fascinerend was ook dit prachtige kunstwerk dat geheel uit oude grammofoonplaten was gesneden. Bij een stand van een galerie uit Barcelona zagen we een solopresentatie van brutaal geschilderde schilderijen op thema’s van oude films en afbeeldingen van gewone mensen met mooie teksten over het huidige leven in Spanje. Bijvoorbeeld de schilderijen van opa en oma waar wij bij staan. De teksten vertellen onder anderen dat er reisjes voor de bejaarden worden georganiseerd en dat dit voor hen goedkoper is dan thuis blijven. Oma verkneukeld zich over dit alles en lacht omdat haar pensioen alweer is verhoogd. Ze schrijft zelfs dat ze volgend jaar een auto met open dak zal kopen en als je dat dan allemaal weet begrijp je ook ineens de tekst ‘Spain is different’ een stuk beter.



Ook waren er een aantal beschilderde en geborduurde houten revolvers te zien en door de prachtige bewerking wordt een moordwapen ineens met een andere blik bekeken. De teksten die op de revolvers zijn aangebracht versterken dit nog eens. Het valt ons ook op dat er ineens zoveel teksten in kunstwerken verschijnen. Sinds Sjaklien in Spanje komt en woont is ze gefascineerd door stieren en stierengevechten. Als je dan een stierenkop ziet met een mooi maliënkolder aan dan moet dit zeker beter worden bekeken.

Als u de namen wilt weten van alle deelnemende kunstenaars en galeries kijkt u dan even op www.artjaen.com

Tegen 21.15 kwamen we onze vriend en kunstenaar Luc Huybrechts uit Jaén met zijn vrouw tegen. We hadden wel afgesproken maar Luc moest nog naar een andere kunsthappening en wist niet of hij op tijd op de kunstbeurs zou zijn. Gezellig kletsend zijn we naar de bar gegaan waar inmiddels al veel genodigden en galeristen zaten te wachten op de gratis drankjes en tapa’s. Luc informeerde in vloeiend Spaans wie de artistiek directeur van de beurs was en spoedig daarna hebben we met hem kennisgemaakt en gedachten uitgewisseld. Hij was tevreden maar zag ook dat het beter kon. Volgend jaar zou Art Jaén een nieuwe editie krijgen, en wij moesten zeker mee doen met galerie Katuin, en dan zou alles nog interessanter gaan worden. Ook de crisis had meegespeeld, er waren hierdoor minder aanmeldingen gekomen en niet alle plannen konden worden uitgevoerd. Al met al neem ik toch mijn pet af voor de organisatie van Art Jaén. Een plaats met 112.000 inwoners zet daar midden tussen de olijfgaarden toch zomaar een goede kunstbeurs neer. We hebben nog een uur lekker geborreld met tapa's en Spaans en Nederlands gekletst over allerlei Spaanse kunstzaken en zijn tegen 23.30 weer de donkere Spaanse nacht ingedoken richting casa con guiño.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mijn eerste blog vanuit Andalusie

Het stuwmeer van Iznájar

Een lekkend dak in Andalusië,