Poniente Granadino Andalusië Spanje
Poniente Granadino, Algarinejo
De Poniente Granadino is een oud gebied dat reeds in de pre historie werd bewoonden een rijke historische geschiedenis kent. De Poniente Granadino grenst aan de provincie grenzen van Granada, Malaga en Cordoba met een landschap dat wisselt van vruchtbare valleien met veel groente teelt, onder anderen asperges, tot woeste berglandschappen met ongerepte natuur.
Het gebied is bekend om zijn functie van het laatste grensgebied uit de Moorse tijd genaamd ‘El Andaluz’ . Veel monumenten en ruines van kastelen en uitzichttorens uit het verre verleden zijn hier terug te vinden. Traditionele gebruiken en ambachten worden nog steeds met veel passie uitgevoerd. De viering van Semana Santa (Pasen) in bijvoorbeeld het stadje Loja is in heel Andalusië bekend. In de Poniente Granadino zult u weinig buitenlandse toeristen tegen komen, wel wordt het meer en meer ontdekt door de Spanjaarden zelf.
In dit weblog volgt de komende weken een impressie van de meest indrukwekkende stadjes en natuurgebieden in de Poniente Granadino namelijk Algarinejo, Alhama de Granada, Loja, Moclín en Montefrio.

Algarinejo ligt op de grens van de Poniente Granadino en grenst westelijk aan de provincie Cordoba en het natuurgebied La Subbética en is een typisch slaperig Andalusisch stadje met ongeveer 5300 inwoners. De gehuchten Fuentes de Cesna en La Viña behoren ook tot de gemeente. Het stadje ligt in een bergdal en u kunt vanaf de toegangsweg van Loja naar Algarinejo een indrukwekkend panorama over Algarinejo en omgeving bezien. Het landschap bestaat uit ruige bergen met mediterrane bossen en veel olijfgaarden. De omgeving nodigt uit om stevige en avontuurlijke wandelingen te maken en Algarinejo heeft een 10tal wandelingen uitgezet door de directe omgeving en deze zijn zeker de moeite waard. Tijdens deze wandelingen kunt u kennis maken met een rijke flora en fauna en veel wandelingen volgen kleine riviertjes en u ontdekt naast grote en kleine watervallen , een romantische tuin en een prachtige oude olijfmolen en een oud mijnwerkersdorp uit het begin van de 20e eeuw. De wandelingen variëren in tijdsduur van 1 tot 4 uur.
Midden in Algarinejo staat een grote kerk met indrukwekkend koepeldak uit het eind van de 18e eeuw. De Santa Maria la Mayor, werd gebouwd door de beroemde Spaanse architect Ventura Rodriguez in opdracht van de destijds over Algarinejo heersende markies Don Francisco de Paula Fernandez de Cordová waarvan het verhaal verteld dat deze tijdens een ernstige ziekte aan God beloofde dat wanneer hij weer beter werd, Algarinejo een grote kerk van hem zou krijgen.
Het Oficina de Turismo heeft een leuke wandeling uitgezet waarin u aan de hand van verschillende tijdsperioden een overzicht van de geschiedenis van dit dorp krijgt. Begin 2011 krijgt Algarinejo in een prachtig pand, waarin oude en nieuwe architectuur op een geweldige manier zijn samengevoegd, een historisch museum. Het pand bevat twee oude grotten, een gedeelte van de oude stadsmuur en uitkijktoren en een museum waarin de historie op moderne wijze virtueel wordt gepresenteerd.
Boven op de berg aan de rand van het dorp bij het zwembad vindt u een barokke kapel uit de 19e eeuw, de Hermitage de Santo Christo met een kleine tuin en een prachtig uitzicht over het dorp.
10 km van het dorp verwijderd ligt het gehucht Fuentes de Cesna dat na twee keer te zijn vernietigd door aardverschuivingen een paar honderd meter verder opnieuw is opgebouwd. Op de oude plek van het dorp kunt u een interessante wandeling maken met uitzicht op het sprookjesachtige stuwmeer Embalce de Iznájar en langs de vele ruïnes en een indruk krijgen van het enorme natuurgeweld dat hier begin 60 jaren heeft plaatsgevonden.
Toeristische tip: bezoek op 15 mei van ieder jaar Algarinejo en maak het feest van San Isidro mee. Een optocht van versierde karren en wagens waaraan bijna het hele dorp deelneemt in flamenco kleding en met als afsluiting een grote picknick bij de Jardin Romantico.
Twee culinaire tips: Algarinejo maakt een spraakmakende olijfolie die al vele prijzen in de wacht heeft gesleept en het predicaat Denominacíon de Origen mag dragen. Verkrijgbaar bij het Oficina de Turismo en de plaatselijke olijfoliefabriek Aceites Algarinejo.
Voor mensen die van lekker en experimenteel eten houden is een bezoek /lunch bij het plaatselijke bar/ restaurant Piolas een aanrader. Het menu de degustacíon zal u Algarinejo niet snel doen vergeten.
Overnachtings adressen rondom Algarinejo
Casa con guiño (vakantiehuis) www.casaconguino.com
Molino ’Los Justos’ www.molinolosjustos.com
Cortijo El Morron www.cortijoelmorron
Casa rurales dehesa de las Casas www.dehesadelascasas.com
Cortijo Pesquera www.cortijopesquera.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mijn eerste blog vanuit Andalusie

Het stuwmeer van Iznájar

Een lekkend dak in Andalusië,